Filmul Pay it Forward (Dă mai departe) este unul dintre filmele cu cea mai mare influență asupra mea. Este filmul care, de fapt, m-a îndemnat să dau mai departe într-un mod blând și fără să impun cuiva, ceea ce eu am conștientizat.

Există momente în viața fiecărui om când te simți parcă luat pe sus de viață și aruncat într-un șir de evenimente care aparent, nu-ți produc decât durere și suferință. Cu toate acestea găsim portițe de ieșire și mergem mai departe. Apoi, după ce am ieșit la lumină, suntem dispuși să ajutăm alte persoane, să le fin ghid dacă acestea ajung în viețile noastre. Astfel contribuția noastră în viețile celor din jur e suficientă pentru a declanșa schimbări în lanț.

Când un copil de 11 ani pe nume Trevor McKinney începe clasa a şaptea în Las Vegas, Nevada, profesorul lui, Eugene Simonet le dă tuturor elevilor din clasa lui sarcina de-a concepe şi pune în aplicare un plan care să schimbe lumea în bine. Planul lui Trevor consta într-un program caritabil bazat pe o „reţea de fapte bune”. El îşi denumeşte planul drept „Pay it Forward”, care înseamnă că beneficiarul unei favori va fi obligat la rândul său să facă o favoare pentru trei persoane diferite ca să se achite de datorie.

Trevor este primul care face câte o favoare pentru trei persoane diferite şi le cere acestora să facă la rândul lor câte trei fapte bune, „sădind” astfel „copacul bunăvoinţei.” Prima lui faptă bună este de a permite unui om al străzii pe nume Jerry să locuiască în garajul său, iar Jerry se revanşează prin repararea maşinii mamei lui Trevor. Eforturile puştiului par să fie zadarnice atunci când Jerry cedează unei dependenţe de droguri, dar acesta reuşeşte în cele din urmă să-şi achite datoria. Între timp, mama lui Trevor, Arlene discută cu Eugene despre proiectul acestuia după ce îl găseşte pe Jerry în casa lor.

Următoarea persoană pe care o alege Trevor pentru a continua faptele bune este chiar Eugene şi face în aşa fel încât să iasă la o cină romantică împreună cu Arlene. Şi acest plan al puştiului pare să eşueze până când Trevor şi Arlene se ceartă în legătură cu dependenţa ei de alcool, iar aceasta îl pălmuieşte. În cele din urmă, cei doi adulţi sunt readuşi împreună de fuga de-acasă a lui Trevor, iar Arlene îi cere lui Eugene s-o ajute să-l găsească. După ce îl găsesc, Arlene începe să se ataşeze de Eugene, însă acesta este destul de reticent în angajarea într-o relaţie.

*o parte din această descriere este inspirată de pe site-uri care au publicat recenzii sau descrieri ale filmului sau cărții.

*sursa foto aici

Vizionare plăcută!